Gayrimenkul

Gayrimenkul sektörü, arz ve talep denge değişiminin yatırımcısını / kullanıcısını çok sevindirdiği veya üzdüğü bir sektördür. Gayrimenkul yani taşınmaz uzmanlık gerektiren ekonomik bir enstrüman olup, kıt kaynaklardandır. Orman ve tarım arazilerinin, su havzalarının, sit alanlarının yoğunluğu ve iç içe karışmışlığının olduğu bölgelerde özellikle imarlı arsaların arzının talebi karşılamaması bölgede gayrimenkul fiyatlarını artırır. Dolayısıyla, tapu ve kadastro haritasında orman niteliği taşıyan bir yerin orman niteliğini kaybetmesi sonucu önce araziye sonra imarlı arsaya dönmesi gerekir ki; imarlı arsa üretilsin ve göç alan bölgede imarlı arsa üretilerek toplu konutlar vs. ile taşınmaz ihtiyacı talebi karşılansın. Aynı şekilde devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan kurumuş dere yatakları veya su havzalarındaki tapusuz yerlerin de bu niteliklerini kaybederek veya bilinçli rantsal çıkarlar doğrultusunda kaybettirilerek üretilen imarlı arsalar da bölgeye olan taşınmaz talebini bir yere kadar karşılayabilir. Ancak biliyoruz ki daha sonra sel felaketleri, su taşkınları, kanalizasyon problemleri vb. durumlarda can ve mal kayıpları yaşanmakta böyle yerlerden taşınmaz satın alanlar büyük zarar etmektedirler.

Gayrimenkul çeşitleri:

 

Konut

Kentsel, kırsal veya merkezden uzak kalan ya da merkez sınırına yakın bölgelerinde bulunan, barınma ve korunma amaçlı kullanılan daire, rezidans, konak, yalı gibi tapu niteliği mesken olan her türlü taşınmazlardır. Barınma ihtiyacı, Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde belirttiği şekliyle henüz 1. Basamak olan fizyolojik ihtiyaçlardan biridir.  Bu nedenle barınma hakkı en temel insan haklarından biridir

 

Ticari Gayrimenkul

İçinde ticaret, yani herhangi bir mal, ürün alma ve satma işlemi yapılan her türlü gayrimenkuldür. Örneğin; alışveriş merkezleri, otoparklar, ofisler, dükkanlar, mağazalar v.b.

Endüstriyel Gayrimenkul

Ticari gayrimenkullerde satılmakta ya da satılacak  olan mamullerin, piyasaya yeni çıkacak ürünlerin endüstriyel üretiminin tasarlandığı ve yapıldığı yerlerdir.  Fabrikalar, enerji santralleri vb. gibi.

Tarımsal Gayrimenkul

Tarımsal ürünlerin üretildiği yerlerdir. Çiftlikler, meyve sebze bahçeleri, seralar vb. gibi.  Yatırım yapılırken, toprağın verimliliği, su kaynaklarına yakınlığı gibi özellikler dikkate alınır.

Özel Amaçlı Gayrimenkul

Müzeler, tarihi yapılar, hastaneler, mezarlıklar, okullar, ibadet alanları ve kamu arazileri gibi toplumun ortak olarak kullandığı yerlerdir. Kamu malı niteliğinde olup alım satımı yapılmayan bu taşınmazlar uzun süreli kiralama yoluyla, ihale ile vb. kullanımı mümkün olabilir.

Akaryakıt ve Benzin/Servis İstasyonları

Bu tip taşınmazlar özel değerleme statüsüne sahip olup, (Pompa sayısı, Benzin/LPG Satış ve Market Cirosu ile işletme gelirinin 10 yıllık tahmini gelirinin hesaplanması) bazen tapulu bazen de ecri misil yöntemi ile Milli Emlak arazilerine kurulmuş tapusuz tesisleri içerebilmektedir. 

Görülmektedir ki, taşınmazı kullanmak ya da yatırım almak amacıyla edinmek veya kiralamak istiyorsanız, mutlaka bu konuda bir uzmana ihtiyacınız var demektir. Gayrimenkul hukukunun, hukuk alanının da içinde farklı bir kulvarda olduğunu düşünürsek, taşınmaz yatırımcısı ya da kullanıcısının çok dikkatli olması gerekmektedir.